hurriyet

SERBETLI TATLILAR

      MIDYE TATLISI





   
ASLINDA BU BENIM TEK BASIMA YAPTIGIM ILK BAKLAVAM DESEM YERIDIR DAHA ONCEDE YAPTIM AMA HEP FEZA ABLAYLA YAPMISTIK O HAMURUNU YOGURDU BIZDE ACTIK :)AM BU SEFER SADECE KENDI EMEGIM ILE YAPTIM(TABIKIDE RABBIMIN SAYESINDE)ARKADASLAR COK BEGENDI HAZIR ZANNEDENLER BILE OLDU NEYSE TARIFIMIZE GECELIM
Hamur malzemeleri
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke + 1 yemek kasigi limon suyu
  • 1 çay bardağı buğday nişastası
  • 3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
Arasına serpmek için: Buğday nişastası

uzerine dokmek icin: 2 su bardagi kizgin siviyag

SERBETI ICIN
4 bardak toz seker
3 bucuk bardak su
ceyrek limon
yapilisi

unu ve nisastayi derince bir kaba aliyoruz ortasini havuz gibi aciyoruz sutu,yogurdu,siviyagi,yumurtayi,sirke ve limon suyunu kisacasi sivi olan butun malzeeleri ekleyip kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde ediyoruz 15 dk dinlendiriyoruz.daha sonra resimdeki gibi

kucuk bezelere ayiriyoruz 33tane ceviz buyuklugunde bezemiz olacak onlarida 15 dk daha bekletiyoruz ve daha sonra 33 tane bezeyi 3 esit sayiya ayiriyoruz 3 grup 11 tane ayri ayri bee takimi olacak:) daha sonra ilk 11 beeyi tek tek nisastaya bulayip cay tabagi buyuklugunde aciyoruz aralarina bolca nisasta buluyoruz ve 11 tane bezeyi ust uste katip aciyoruz incecik bir goruntusu olacak

daha sonra rulo yapiyoruz resimdeki gibi dilimmyoruz

dilimledigimiz parcalari resimdeki gibi cay tabagi buyuklugunde aciyoruz arasina ceviz katip miyde gibi kapatiyoruz diger kalana bezelerede ayni islemi uyguluyoruz ve sivi yagi kucuk bir tencerede kizdiriyoruz hamurunu uzerine dokunce ciz diye ses cikacak:)tek tek midye tatlilarin uzerine dokuyoruz

ve 380 f (200 derecel) firinda uzeri kizarana yada pempelesene kadar pisiriyoruz
diger taraftan sekeri ve suyu tencereye aliyoruz icine ceyrek limonu atip kaynatiyoruz kaynainca cok kisik ateste 25 dk daha kaynatiyoruz serbetin kivami koyu olacak kasiga alip elinizi bandiginizda eliniz yapis yapis olmali daha sonra ilik serbeti soguk tatlinin uzerine dokelim ve serbetin icinde en az 5 saat bekletilmeli sonra servise hazir ama en makbulu 1 gece bekletileli cunku daha lezetli oluyo


                                  TULUMBA TATLISI
gurbette olunca memleketteki butun tadlari ozluyorsun ve yapmak icin ugrasiyosun iste bu da oyle bir tarif.Tulumba tatlisi cok sevdigim bir tatlidir.yalniz tulumba sekilli vermek beni cok ugrastirdigi icin halka tatlisi sekili verdi tarifini mutfak sirlari sitesinden aldim direk resimli bir sekilde size aktariyorum yapilis asamalarinin resmi mutfak sirlaina aittir ama tatlinin sekilli ve resmi bana aittir afiyet olsun YAKINDA ADANA HALKA TATLISI TARIFINI DENEYECEGIM VE SIZLERLE PAYALASCAGIM GORUSMEK UZERE






Malzemeler:3 su bardağı su
100 gr. tereyağı
2,5 su bardağı un
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu
1 tatlı kaşığı şeker
1 tutam tuz
Şerbeti için:
4 su bardağı su
4,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
2 su bardağı kızartma yağı
Tulumba yapımı
Tulumba yapımı
Yapılışı:
Şerbeti için; şeker ve suyu tencereye koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın, şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın.
Fotoğraf 1-2 Su ve tereyağını çelik tencereye alın, su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın.
Fotoğraf 3-4 Elenmiş unu yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırın. Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavurun (Hafif ateşte 8-10 dakika).
Tulumba Yapımı 2
Tulumba Yapımı 2
Fotoğraf 5-6 Tencereyi ocaktan alın, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve toplayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın. ılınınca yumurtalar birer birer kırın. İrmik ve pirinç ununu (yada nişastayı) ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşıkla yada mikserle yoğurun.
Fotoğraf 7-8 Hamurunuz kendini toplayınca,tırtıllı başlık takılmış krema pompasına doldurun ve şeritler halinde sıkarak istediğiniz büyüklükte parçalara bölün.
Tulumba Yapımı 3
Tulumba Yapımı 3
Fotoğraf 9-10 Kestiğiniz tatlıları soğuk yağa atın ve ocağı en kısıkta açın, tatlıları yağda arada sallayarak kızartın
Fotoğraf 11-12 Kızaran tatlıları hemen soğuk şuruba atın.. 5-6 dakika şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.
Not: Her kızartmadan sonra yağı bir süre soğutun, yoksa tulumba tatlınızın içi iyi kızarmaz.

Hiç yorum yok: