hurriyet

HAMUR ISI = POGACA VE BOREK


simitciiiiiiiiiiii
View SIMITLERIM
 
gurbette deyince aslinda amerikada olanlar yani bizler gurbetteyiz almanyadakiler arkadaslarimiz sagolsunlarki okadar cok turkun icinde ve donerlerin simitlerin icinde olamalarina ragmen ve 2 bucuk saatlik yol ucakla ve adim attigin heryerde tur marketi ve adim attigin heryerde almanlardan cok turk aile olmasina ragmen tamam olnlarda memleketten uzaklar ama bizler kadar degil   en azindan sokak basida olsa turklerle karsilasma ihtimali yuksek hatta dedim ya almanlar cok nerdeyse:) gurbet bize denir aslinda cunku biz turkiyede bir yakinimizi kaybetsek(ki ALLAH KORUSUN) cenazesine bile yetisemeyecek kadar aciz ve uzagiz ve birde gercekten biz burada bir tur marketine gitmek istesek 2 saat otobanda yol gidiyoruz gerci almanyadaki koln frankfurt gibi turklerin cogunlukla oldugu yerlere soyluyorum o yuzden SIMDI GURBETCI BIZLERIZ ARTIK SIZLER VATANI SOLUYACAK KADAR YAKINSINIZ SIZI KISKANIYORUM :) ISTEDIGINIZ ZAMAN MADDI DURUM EL VERDIKCE TURKIYEYE GIDEBILIYOSUNUZ HALINIZE SUKREDIN TURKIYE ELINIZIN ALTINDA RESMEN TURKIYEYE GITMENIZE GEREK YOK SIZ ZATEN IKINCI TURKIYEDESINIZ:)))))))0
BU KADAR SITEMLIK YETER GALIBA BIRAZ DAHA YAZSAM DUSMAN GOZUYLLE GORULECEM:)
aslinda arkadaslar bilirler normalde simit tarifimi hayatta kimseye vermeyecegim diye babama soz vermistim ama dayanamadim sadece birkac puf noktasini soyleyemeyecegim cunku gercekten derin bir soz verdim ama hamura katilan malzemeleri birebir yazacam eksiksiz olarak tarifimize gecelim
MALZEMELER
5 SU BARDAGI UN(AZ GELIRSE SONRADAN HAMURUN KIVAMINA GORE EKLEME YAPABILIRSINIZ)
1 TATLI KASIGI TUZ
1 YEMEK KASIGI TOZ SEKER
1 TATLI KASIGI INSTAN MAYA(KASIK TAM DOLU OLMAYACAK SILME OLSUN)
2 SU BARDAGI ILIK SU
2 YEMEK KASIGI SIVI YAG(NORMALDE GIRMIYO AMA BEN HAMURU TOPARLAMAK ICIN ELIME SURUYORUM)
arzu edilirse 1 tatli kasigi mahlep
UZERI ICIN
KOYU KIVAMLI PEKMEZLI SU(BABMLAR DAHA UCUZA GELSIN DIYE KARAMELLE YANI YANMIS SEKERLE YAPIYORLAR)
SIMITLIK SUSAM

yapilisi

unu tuzu sekeri mahlepi  ve mayayi iyice karistiralim ortasini acalim suyuda ekleyip yogurmaya baslayalim hamur ele yapismasin diye sivi yagi kullanabilirsiniz zorlaninca hamurun kivami kulak memesinden biraz sert olacak ustunu ortup bekletelim 10 dk hamurumuzu bezelere ayiralim resimdeki gibi sekiller verelim
tepsimize yagli kagit serelim ve yagli kagidin uzerine un serpelim pekmezli suyu derin bi kaba ekleyelim susamlari yayvan genis bir kaba dokelim sekil verdigimiz simit hamurlarini arkali onlu pekmezli suya batiralim ve sonrada susama bulayalim firin tepsimize yerlestirelim onceden issittigimiz 200 dereceli (400f)firinda uzeri kizarana kadar pisirelim disi citir citir ici pamuk gibi afiyet olsun
DSCN2060 DSCN2061 DSCN2062





Malzemeler:

3'BUCUK bardak beyaz un
1 yumurta
Yarım tatlı kaşığı tuz
 3 çorba kaşığı şeker
15 gm (1/3 küp) yaşmaya veya 1 dolu YEMEK KASIGI ı kaşığı instant kuru maya
Çeyrek (¼) tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
200 gram margarin, yumuşak yada tereyagi
1 su bardagi su ve 1 cay baedagi sut
İçi için:
½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125 gram), rendelenmiş
Üzeri için:
1 yumurta sarısı (yani ayriyeten bir yumurta daha sadece sarisini kullan )
1 fiske şeker


yapilisi

unu mayayi tuzu sekeri ve mahlepi karistiralim unun oratsini haviz gibi acalim icine  tereyagini  oda sicakliginadi sutu ve suyu ekleyip yogurmaya baslayalim.ILK BASTA ELE YAPISACAK AMA YOGURDUKCA ELE YAPISMAYAN BIR HAMUR OLACAKTIR.hamurun kivami kulak memesi sertliginde olacak.20 dk kadar mayalandiralim sonrada istedigimiz sekli verip tepsiye dizelim.kucuk bir kasede yumurta sarisi ile sekeri karisriralim pogacalarin uzerine surelim onceden isitilmis 350 f yani 200 dereceli firinda resimdeki gibi kizarana kadar pisirelim afiyet olsun


ISPANAKLI VE PEYNIRLI KOL BOREGI




KOL BOREGI TARIFINI AYRINTILI SEILDE DAHA ONCE VERMISTIM SADECE BIRKAC PUF NOKTASI EKLEMEK ISTIYORUM BEN YAPTIKCA USTALASIYORUM CUNKU
HAMURU MUMKUNSE 1 GECE ONCESINDEN YAPIN VE HAMURUN ICINE MUHAKAK 1 SU BARDAGI SIVI YAG EKLEYIN VE BEZELER AYIRIN BEZELERI ELINIZLE ACIN VE SIVI YAGLAYIP UST USTTE KATIP 2 SAAT BEKLETIN ONDAN SONRA HAMUR KENDINI BIRAKIYOR CEKE CEKE UZATIN SOGAN ZARI GIBI INCELTIN YIRTIKLAR OLACAKTIR AMA ONEMLI DEIL VE USTUNE YUMURTA SARISI VE SIVI YAG SURUN BU KADAR 380F SICAKLIKTAKI FIRINDA IYICE KIZARANA KADAR PISIRIN AFIYET OLSUN


PASTANE POGACASI

                                           



 MALZEMELER
1 su bardagi soguk sut
1 su bardagi soguk su
yarim paket margarin 250 gram(turkiye icin 1 paket)
3-4 yemek kasigi sivi yag
1 tatli kasigi  mahlep
3 tatli kasigi instant kuru maya
4 yemek kasigi toz seker
2 tatli kasigi tuz
1yumurta
aldigi kadar un

ICINE
peynir

YAPILISI

Unu.sekeri.mayayi,tuzu,mahlepi kisacasi sivi olmayan herseyi bir kabin icicnde ellinizle karistirn.oratasini havuz gibi acin yumurtanin beyazini ve cok yumusamiz olan margarini(buzdolabindan cikartip oda sicakliginda 2 saat beklemis olsun)suyu ve sutu ekleyin minciklaya minciklaya yogurmaya baslayin eger unu az gelmisse ekleyin kulak memesinden biraz yumusak olacak sivi yagi da dokup yine iyice yoguralim asagi yukari 3 dk kadar ele yapismayan bir hamur elde edlim uzerini bir kapakla ortup yaklasik 1saat kadar mayanlidiralim
mayalanan hamuru 2 dk yoguralim tezgahin ustune alip rulo yapalim istedigimiz buyuklukte bezelere ayiralim(benimkinden 19 tane cikti)sonra bezeleri avucumuzn topuk kismiyla bastiralim ortasina peyinir  katalim ustunu kapatalim el avucumuzun topuguyla yine bastiralim hepsini ayni islemden gecirelim tepsiye dizelim firinimizi 370f ayarlayalim(turkiye icin 200derece)firin isinirken bizde pogacalarin uzerine yumurta sarilarini surelim arzu ya gore corek otu serpelim(orjinalinde yok ama ben ekledim sevdigim icin)5 DK tepside mayalandiralim isinan firina tepsimizi katalim uzri nar gibi kizarana kadar pisirelim.unutmadan ilk 15 dk kesinlikle firinin kapagini acmayalim
AFIYET  OLSUNNNNNNNNN







                                        KARAKOY POGACASIII (pastane usulu gevrek)

 kurabiye gibi gevrek disi gevrek ici pamuk gibi bbir pogaca denein cok lezzetli soguyunca daha lezzetli oluyo sicakken tadini alamazsiniz afiyetle kalin
 MALZEMELER
1 paket 250 gr tereyagi (2 stick)
2 yumurta (sarilardan biri ustune kalanlar icine)
1 cay bardagi siviyag (en kucuk boy cay bardaklarindan)
1 cay bardagi yogurt
1 cay bardagi sut
1,5 tatli kasigi maya
1 cay kasigi seker
1,5 tatli kasigi tuz
Yaklasik 4 cup un (1 kg)
1.5 cup (Buyuk su bardaklarindan) kirik peynir
Arzuya gore istediginiz kadar maydonoz.
Uzerini suslemek icin corek otu

 YAPILISI

toz malzemelri karistiralim oratsini acalim icine eritilmis tereyagini sivi yagi sut yogurt ve yumurta aklarini ekleyeleim kulak memesi yumusakliginda bir hamur yoguralim resimdeki gibi ama benimkinin unu biraz fazla geldi

 sonra hic bekletmeden sekil verelim tepside mayalandirmaya birakalim 30 dk sonra resimdeki gibi catalla sekil verelim




ustune yumurta sarisini surelim corek otunu serpelim

 onceden isitilmis 200 dereceli (370f) firinda uzeri kizaran kadar pisirelim ilidiktan sonra servis yapalim afiyet olsun




KIYMALI VE PEYNIRLI KOL BOREGI




kol boregi kiymali ve peynirli

cok sevdigim bir borektir adana her sabah pastaneye gidip sicak sicak alip yaninda ayran domates offf cok guzel oluyo afiyet olsun mutlaka deneyin
malzemelr
2 su bardagi sut
2 su bardagi su
alabildigi kadar un
1 su bardagi sivi yag
tuz

surmek icin resimdeki gibi
100gr margarin+1 cay bardagi sivi yag(hamura surmek icin)


YAPILISI
sut su tuz ve unu karistirip oozlu yumusak ve ele yapismayan bir hamur elde edelim
hamuru 1 saat kadar dinlendirelim hamuru istedigin buyuklukte bezelere ayir sonra bezeleri margarin ve sivi yag karisimindan
surup ust uste katalim ve 15 dk bekletelim
resimdeki gibi

sonra bunlari tek tek alip cekerek uzatalim ve incecik tezgah gorunecek sekilde acalim sivi yag surelim hafif harcini katip kenarlarini katalim resimdeki gibi








sonra rulo sarip siki birsekilde yagli kagit serili tepsiye diziyoruz uzerine yogurt surup 190 dereceli firinda pisiriyoruz afiyet olsun




PASKALYA COREGI AMA BENIMKISI GALLIBA PASKALYA POGACASI OLDU:))

baba meslegi nede olsa canim babam almanayada firinci usta onun elinden nede guzel simitler acmalar ekmekler cikiyo  bir bilsenizz seni cok seviyorum baba 2 senedir seni goremiyorum cok ozlediim babam hala kucuk kizimi goremedi oglumuda 5 aylikken gormustu oglum simdi 2 bucuk yasinda kizimda 13 aylik isallah yaza kismetse gorur


MALZEMELR
2 YUMURTA
3 SU BARDAGI ILIK SUT + 1 SU BARDAGI SU
1 CAY BARDAGI VE 3 YMEK KASIGI SIVIYAG
1 SU BARDAGI PUDRA SEKERI
1 YEMEK KASIGI KADAR TUZ
2 BUCUK YEMEK KASIGI INSTANT AKTIF MAYA YADA (2 PAKET DOKTOR OTKER MAYA)
1 PAKET KABARTMA TOZU
 UZERI ICIN
FILE BADEM YADA FINDIK(BENIM OLMADIGI ICIN USTUNDEKI FARE ZEHIRINI DOTUM SEVMEDIKLERIME YEDIRECEM DIYEE:)) SAKA SAKA COK CIDDI BI SAKA AMA KORKMAYIN USTUNDEKI COREK OTU


YAPILISI
toz olan malzemelerin hepsini karistirin ortasini acin yumurtanin sadece beyazini ekleyin yag harisc sivilari ekleyip yogurun yogururken sivi yagi ekleyin elinizi una batirip batirip hamuru yogurmaya devam edin cok yumusak bir hamur olacak ama ele yapismayacak ustunu ortup 15 dk kadar mayalandirin tekrar yogurun ve yine 10 dk mayalandirin sonra bezelere ayirin butun bezeleri uzunlamalasina rulo yapin fitil gibi olsun sonra 3 tane alip orgu yapin uclarini alta gecirin tepsiye yagli kagit serin uzrune yerlestirin ustune yumurta sarisi surun bademi findigi yada ne varsa ekleyin 400 f da (200 derece de)isinmis firina verin ilk 15 dk firini sakin acmayin 1 5 dk sonra tepsileri alt ust edin dereceyi 20 derece daha artirin ustu nar gibi kizarana kadar pisirin firindan ciktiktan sonra ilk sicakligi cikar cikmaz dilimleyip servis yapin afiyet olsun

 

 

POGACA VE BOREKLER

PEYNIRLI KARNI YARIK POGACA
MALZEMELER
5 SU BARDAGI UN
2 -2BUCUK SU BARDAGI SUT
1 CAY BARDAGI SVIYAG
3 YUMURTA
1 PAKET KABARTMA YOZU
2 PAKET INSTANT KURU MAYA
1SU BARDAGINDAN 3 PARMAK EKSIK TOZSEKER
2 TATLI KASIGI TUZ
COREKOTU
ic harci icin
peynir

YAPILISI
KURU MALZEMELERI KARISTIRIYORUZ ORATSINI ACIP 1 YUMRTA SARISI ILE DGER YUMURTALARIN BEYZAINI KATIYORUZ DAHA SONRA ILIK SUTLE YAVAS YAVAS HAMURU YOGURUYORUZ YOGURURKENDE SIVI YAGIN HEPSINI KOYUYORUZ SIVI YAGI KOYDUKTAN SONRA ELE YAPISMAYAN BIR HAMUR OLACAK YAGLI GORUNECEK O ZAMAN ELINIZI UNA BATIRIP
HAMURU YOGURALIM BURDAKI AMAC SIVI YAG GORUNTUSUNU KAYBETMEK SONRASINDA COK YUMUSAK AMA ELE YAPISMAYAN BIR HAMUR ELDE EDECEKSINIZ
HAMURU 10 DK MAYALANDIRIYORUZ SONRA YINE YOGRUYORUZ 5 DK DAHA MAYANLANDIRIYORUZ
SONRA BEZE YAPIYORUZ BEZELERI HAFIF BASTIRARAK ACIYORUZ ORTASINA MARGARIN SURUYORUZ UZUNLAMASINA PEYNIRI DIZIYORUZ PEYNIRIN SAG VE SOL TARAFINI BICAKLA CIZEREK DELIYORUZ SAG TARAFI SOLA SOL TARAFIDA SAGA GETIRYORUZ HEPSI BOYLE YAPIYORUZ TEPSIDE 15 DK BEKLETIYORUZ FIRINA ATMADAN ONCE YUMURTA SARISINI VE COREKOTUNU SERPIYORUZ ONCEDEN ISITILMIS 200 YADA 220 DERECEDEKI FIRINDA PISIRIYORUZ ILK 10 DK KESINLIKLE KAPAGI ACMIYORUZ FIRINDAN CIKARTTIKTAN SONRA YIYEBILIRSINIZ


NOT:EGER BUZLUGA ATMAK ISTERSENIZ FIRINDAN CIKTIKTAN 5 DK SONRA HEMEN BPAKETLEYIP BUZLUGA ATIN COK TAZE KALIYO BUZLUKTAN CIKARTTIKTAN SONRZ MIKRO DALGA FIRIN VARSA ORADA SADECE 40 SANIYE FALAN ISITIN FAZLASI  HAMUR ISLERINI LASTIK GIBI YAPIYOR CUNKU

Hiç yorum yok: